Belned koopt bij de bron
Bij Belned vinden wij duurzame productie belangrijk, een deel van onze glaslatten wordt daarom volgens de FSC-norm vervaardigd. Ronald den Braven reisde in december af naar Bolivia, om met eigen ogen te zien welke weg deze glaslatten afleggen voordat ze bij u geleverd worden. Nieuwsgierig naar zijn verhaal? Lees dan vooral mee!
‘De lange tocht naar de jungle, waar de bomen worden gekapt, begon in de grootste stad van Bolivia, Santa Cruz. Na een lange rit naar het noordoosten bereikten we de houtzagerij Aserradero Cerro Pelao, met de omliggende bos-concessie van een kleine 120.000 ha groot. Hier vind je bijvoorbeeld Cambara-hout, een gladde en mooie houtsoort.
Op de houtzagerij en in het bos werken ongeveer 140 mensen. Zij komen over het algemeen uit grotere steden. 10 maanden per jaar wonen zij in de jungle. De houtzagerij is daarom onderdeel van een klein dorp met een eigen keuken en sanitaire voorzieningen. Tijdens hun verblijf mag er geen alcohol worden gedronken en werken ze in 2 ploegen tussen 08.00 uur ’s ochtends en 02.00 uur ’s nachts. Ze werken volgens de FSC-norm, dus met de nodige veiligheidskleding , zoals een bril en werkschoenen.
Voordat er bomen gekapt worden, dient men eerst de bosmanagement plannen in bij de autoriteiten. Na goedkeuring worden er per hectare 3 bomen gekapt, waarna dit specifieke bosgebied 25 jaar met rust wordt gelaten voor de volgende mogelijke kap. De route vanuit Aserradero Cerro Pelao naar de plek waar gekapt gaat worden is vanwege het regenseizoen niet altijd bereikbaar. Secundaire wegen mogen ook maar één seizoen gebruikt worden om schade aan flora en fauna te voorkomen, en voor behoud van het bos voor nu en de komende generaties.
Met een “skidder”, een grote oplegger, halen ze de boom uit het bos. De bomen worden verzameld in een “rodeo”. Op deze plek worden de bomen in kortere lengten gezaagd en klaargemaakt voor transport. Iedere boom krijgt een tag met een uniek nummer. De boom, de stronk en de gezaagde delen dragen dit nummer altijd met zich mee zodat de herkomst te traceren is. De boom kun je zelfs volgen op een GPS-systeem.
Nadat het gezaagde ruwe hout is geproduceerd, volgt de rit van ongeveer 12 dagen naar de fabriek in La Paz. Een enorme onderneming! Hier wordt het hout eerst een aantal weken in de droogkamers gedroogd onder geconditioneerde omstandigheden. De gedroogde ruwe planken verwerken ze vervolgens tot eindproducten, waaronder glaslatten. In La Paz worden de glaslatten gereed gemaakt voor verscheping naar de haven in Chili, van waaruit de lading vertrekt naar Europa.
Indrukwekkend om te zien wat er allemaal moet gebeuren om tot het eindproduct te komen.
Een bijzondere reis!’
Meer weten over onze glaslatten?
Klik hier of neem contact met ons op via verkoop@belned.nl of +31 (0)162 576 576. Onze medewerkers helpen u graag. Voor een compleet overzicht van ons assortiment, kunt u ook onze glaslattenkaart downloaden.